Willesden Junction — London

Client
Old Oak Park Royal Development Corporation (OPDC) with Network Rail, Arriva Rail London, Transport for London, London Borough of Brent & GLA

Collaborators
Jonathan Cook Landscape Architects / Alan Baxter / Accertum / KH Engineering / Studio Dekka / Energy Garden / Abundance Arts / Mott MacDonald

5th Studio are working with the OPDC to deliver one of the development corporation’s first built projects. Willesden Junction Station is an important transport hub providing an interchange between overground, underground and bus services, and connecting the Harlesden and Old Oak areas to the rest of London.

The Old Oak and Park Royal area, historically dominated by industry and rail infrastructure, has been identified for delivery of 25,500 new homes and 65,000 jobs. Willesden junction will be a busy destination and this project seeds the OPDC vision for a more social, lively, and urban place through engaging with local communities and providing short-term improvements to the character and identity of the public realm around the station.

The guiding objectives of the project are to:

  • Create a place that is welcoming by improving currently hostile environments through a combination of new landscaping, street furniture, planting and wayfinding,
  • Make changes that communicate the process of renewal underway in the area, signalling the start of significant change, whist giving immediate benefit to existing local communities, station staff and those who travel through the station, and
  • Celebrate local identity and heritage, including that of the railways.

The proposals include new raised planters, utilising reclaimed concrete railway sleepers, along the main approach road to the ticket office. Banners are to be installed on lighting columns, designed by local arts organisation Abundance Arts and featuring the work of young people from the area. The designs for the public realm were also developed through workshops with young people at a local College and community engagement events. Outside the ticket office entrance, a new canopy and community noticeboards are proposed. New planters a in the square to the upper-level ticket office will supplement existing planters in the square and on the platforms that are tended by a local community gardening group. The project is due to be delivered in Spring 2022.

Station Approach is currently a fairly bleak setting dominated by hard grey landscaping.

Visualisation of Station Approach from the entrance to the Station, with the new community noticeboard on the right

Visualisation of the proposals on Station Approach looking towards the ticket office. Showing new raised planters, Legible London sign, lamp post painting, banners on lighting columns and canopy structure outside the ticket office

Top

London

Unit 14
21 Wren Street
London WC1X 0HF
t +44 (0)20 7837 7221
View on Google Maps

Cambridge

Darkroom
Gwydir Street
Cambridge CB1 2LJ
t +44 (0)1223 516009
View on Google Maps

Oxford

2 King Edward Street
Oxford OX1 4HS
t +44 (0)1865 684004
View on Google Maps

Stay in touch

We are keen to recieve CVs and short portfolios from Part 1 and Part 2 designers. Please contact us via recruitment@5thstudio.co.uk

We actively encourage qualified applicants who are Black, Asian and Minority Ethnic, disabled, women and LGBTQIA+, as these groups are under-represented throughout the built environment professions.