Wildfowl Cottage — Cambridge

Client
Private

Designed to compliment the rescue of a derelict former waterside inn, this extension provides a new room acting as a refuge above the 100-year flood level.

Through an exceptionally long gestation, with prolonged exchange with the planning and conservation authority, a single room has been created which responds carefully to the rich contexts of the listed house and the remarkable surrounding landscape.

The room is thought of as a contemporary interpretation of a vernacular building and demonstrates that careful modern design is appropriate in the context of a listed building. It rejects the notion that conservation work should be bland and bloodless.

View of Wildfowl Cottage across Baits Bite Lock

The new room is raised above the surrounding landscape to protect it from floods

The extension sits between the renovated house and another watercourse

A material language of cedar shingles complements the cottage's clay tiled roofs

The form of the extension reflects the sloped plains of the cottage's roofs

The cottage required substantial renovations with new foundations and ground floor slab installed around the historic building fabric

The new room provides a refuge from floods, whilst the space it creates contrasts with the cottage's interiors

Where the existing cottage's spaces are low and dark, the new room is flooded with light

Photography by Richard Davies

Top

Cambridge

Darkroom
Gwydir Street
Cambridge CB1 2LJ
t +44 (0)1223 516009
View on Google Maps

London

Unit 14
21 Wren Street
London WC1X 0HF
t +44 (0)20 7837 7221
View on Google Maps

Stay in touch

We are currently recruiting Part 1 Architectural Assistants in both our studios

Please submit your CV and samples of your work to recruitment@5thstudio.co.uk

Privacy Statement