Vauxhall Cross — London

Client
Transport for London

Collaborators
Jonathan Cook Landscape Architects / Mott McDonald / Ramboll

5th Studio are the designers of a new transport interchange and large scale public realm improvements at Vauxhall, London. Together these interventions seek to re-establish the lost space of Vauxhall Cross: an important threshold to central London, destroyed in the construction of the current gyratory.

The project is catalysed by the replacement of the road gyratory which dominates the area, established by transport engineers in the 1970s, with a two-way road arrangement which provides dedicated space for cyclists and improved road crossings. The project integrates this more urban approach to road planning with the demands of a busy London interchange, which includes buses, rail, riverboat and underground services. The project also creates a new set of public spaces, including a station square which acts as a key arrival point, providing a space for commuters and visitors to orientate themselves.

A program of public realm improvements and new spaces, some of which were formerly highway are proposed across the wider Vauxhall area. These interventions will create a unified and connective landscape, connecting existing and new communities, with the new station square at its heart. Our proposals build on the rich character and history of Vauxhall, and this set of streets and spaces are intended to work as an urban ensemble, articulating the area’s distinct character.

Planning permission was granted for the scheme in December 2017. Following this 5th Studio developed detailed drawings to progress the design of the key elements of the scheme to inform the procurement process. More details, including the engagement events which took place and construction timetable, are available here:

https://consultations.tfl.gov.uk/roads/vauxhall-cross/

View under the main bus canopy looking towards the interchange and new public square outside the station

Overview of the model produced both to test the interchange design and act as a tool for public consultation

Axonometric of the pavilion developing the formal language of its cladding

The new square created between the rail and bus stations will be a vibrant new public space at the centre of Vauxhall

Top

Cambridge

Darkroom
Gwydir Street
Cambridge CB1 2LJ
t +44 (0)1223 516009
View on Google Maps

London

Unit 14
21 Wren Street
London WC1X 0HF
t +44 (0)20 7837 7221
View on Google Maps

Stay in touch