Russell Street, St Catharine's College — Cambridge

Client
St. Catharine’s College, University of Cambridge

Collaborators
Michael Hadi Associates, Max Fordham, Davis Langdon, Qube

This project added twenty two graduate rooms and fellows’ sets to an existing college site in central Cambridge. The insertion re-structured the planning of the site to make sense of the earlier development, which was both unresponsive to its garden setting and the potential of the site.

The restricted nature of the backland lot necessitated a carefully considered response that maintained the privacy and amenity of the surrounding properties, and re-focused all of the accommodation, both new and existing, around a new shared and enclosed garden.

The superstructure of the building is an innovative and highly sustainable solid-wood timber system – whose rapid on-site construction offered significant programme benefits. The timber is selectively exposed as an internal wall finish, lending the bedrooms and circulation spaces a particular material quality.

The project was awarded a RIBA Spirit of Ingenuity Residential Design Award in 2010.

Tim Soar

Top

Cambridge

Darkroom
Gwydir Street
Cambridge CB1 2LJ
t +44 (0)1223 516009
View on Google Maps

London

Unit 14
21 Wren Street
London WC1X 0HF
t +44 (0)20 7837 7221
View on Google Maps

Stay in touch

Please submit your CV and samples of your work to recruitment@5thstudio.co.uk

Privacy Statement