Low-Carbon Housing — St. Ives

Client
Olive Green Developments

Collaborators
Warm, Cyrill Sweet

5th Studio are worked on a project to develop 7 low-carbon dwellings on a small site in St. Ives. The houses were to be built to the extremely rigorous Passivhaus standards, representing best practice for low-energy dwellings within continental Europe, and to meet Level 5 of the Code for Sustainable Homes.

Located on the outskirts of the town, the site was occupied by a single bungalow, and bordered onto a public open space at its rear. In the context of proposals for a new guided bus route, which would greatly improve the public transport accessibility of this location, the scheme proposed a development of much greater density.

Taking the terraced house – an urban typology – as its starting point, the design explored how to integrate a scheme of this density within its distinctly ordinary and sub-urban context, through its configuration and architectural language.

The ensemble of buildings structured a series of communal spaces between front (street) and rear (recreation ground) – with each house afforded a small and highly private walled garden / patio space, but benefiting from access to communal allotments and views to the open space beyond. The houses were expressed as a ‘big roof’ – a taut skin of timber cladding, flush glazing, and integrated photovoltaics – sitting on top of a brick plinth which forms the private patios to the rear of each house.

Taking the terraced house – an urban typology – as its starting point, the design explored how to integrate a scheme of this density within its distinctly ordinary and sub-urban context, through its configuration and architectural language.

The ensemble of buildings structured a series of communal spaces between front (street) and rear (recreation ground) – with each house afforded a small and highly private walled garden / patio space, but benefiting from access to communal allotments and views to the open space beyond. The houses were expressed as a ‘big roof’ – a taut skin of timber cladding, flush glazing, and integrated photovoltaics – sitting on top of a brick plinth which forms the private patios to the rear of each house.

Top

Cambridge

Darkroom
Gwydir Street
Cambridge CB1 2LJ
t +44 (0)1223 516009
View on Google Maps

London

Unit 14
21 Wren Street
London WC1X 0HF
t +44 (0)20 7837 7221
View on Google Maps

Stay in touch

Please submit your CV and samples of your work to recruitment@5thstudio.co.uk

Privacy Statement