Crossrail Integration Study — Abbey Wood Station, London

Fragmented Identity: the four distinctive ‘quarters’ in the immediate vicinity of the station.

Diagrammatic overview of the interchange strategy – the station acts as a bridge to overcome the urban severance created by the rail tracks.

Long term phasing of development opportunities and improvements to the public realm, both within the immediate environs of the station and further afield.

Adjacent development opportunities and public realm interventions combine to create an elevated station square which radically alters the nature of the existing flyover.

Dark-coloured paving demarcates the station approach and is used to suppress the impact of vehicles on the quality of the pedestrian environment.

Screen-printed glazing, incorporating a pattern of silver birch trunks - and backlit to serve as a source of light – is used to transform the flyover and undercroft spaces.

Cambridge

Darkroom
Gwydir Street
Cambridge CB1 2LJ
t +44 (0)1223 516009

Stay in touch

London

Unit 14
21 Wren Street
London WC1X 0HF
t +44 (0)20 7837 7221

mail@5thstudio.co.uk

Blogs