Twelvetrees ramp, one of the key interventions along the Leaway has topped out this week. The striking wayfinding structure has been installed at the head of the ramp to highlight the access down to the River Lea from Twelvetrees Crescent bridge.

This structure which draws on the maritime vernacular of daymarks, is designed to be clearly visible from the nearby A12 to the west, and to appear over the assortment of utility bridges to the north of Twelvetrees Crescent bridge.

The Westlegate Tower has been shortlisted by the Sunday Times for a British Homes Award.

The awards were established to celebrate and commend design excellence in today’s new homes, and feature a special category recognising the conversion and upgrading of existing buildings.

The Westlegate development transforms an 1960s office tower, creating exceptionally high-quality apartments as the centrepiece of a new mixed-use quarter in the heart of historic Norwich.

The sun is out, the external works have (almost) been completed and for a few moments before it becomes a car park again, New Court is returned to its former glory, providing a great opportunity for Tim Soar to photograph the project.

Progress has been made on the delivery of one of the first phase of Lea River Park projects at Canning Town Riverside. This previously overlooked space had become overgrown and had become an attractor for anti-social behaviour. Designs were developed to create a new public space which worked down to a new riverside clearing and are in the process of being delivered by London Borough of Newham. Hard landscaping has now been completed, including moments to pause and enjoy views along the river. New tree planting has been completed and the soft landscaping of the site to JCLA's planting plans will begin soon.

After several years of detailed planning and collaboration between the LLDC, LB Newham, LB Tower Hamlets and Transport for London, the signage strategy, which 5th Studio worked on, to incorporate the Leaway route into the Legible London family of products is coming to fruition. The Leaway route is being integrated into new Legible London signage being installed in the Lower Lea Valley, detailed updates have been carried out to incoroporate changes into the base mapping, and consideration taken into signing the route during its phased delivery.

After a summer of various Leaway projects progressing on site, the perches designed as an intrinsic element of the Leaway palette of street furniture have begun installation. They are illustrated here at the entrance to the pedestrianised Wharfside Road, an area formerly blighted by flytipping and on-street parking, which now acts as a key gateway into the developing Lea River Park.

5th Studio’s renovation of New Court has been shortlisted for this year’s Architects’ Journal Retrofit Awards. These recognise and celebrate exceptional and innovative design, engineering and construction excellence that enhances the life of the built environment through the adaptation, retrofit and conservation of existing buildings.

The project provided 169 student rooms meeting contemporary standards of comfort, amenity and exceptional standards of sustainability within the historic interiors of this Grade 1 listed building. The completed project sets a landmark in the reconciliation of the potentially conflicting requirements of heritage and sustainability.

The winners will be announced at the AJ Retrofit awards in September.

New Court has been awarded the Cambridge Design and Construction Award for ‘Conservation, Alteration or Extension of an Existing Building’ and a Commendation for Sustainability - a special, discretionary award that may be awarded each year for good examples of sustainable design and construction.

The project, which provided 160 high-quality, sustainable student rooms within the historic interiors of a Grade I Listed building, sets a benchmark for reconciliation of the conflicting ambitions of sustainability and heritage. The integrated proposals have reduced the energy consumption, and will reduce the carbon emissions, by 75% and 88% respectively.

New Court has been shortlisted for the Cambridge Design and Construction Awards, 2016.

In our presentation for the best project for Conservation, Alteration and Extension of an Existing Building, 5th Studio highlighted the breadth of collaborations involved in the landmark project to reduce the energy use and carbon emissions of this Grade 1 listed building by 75% and 88% respectively.

As well as the client, consultant, and local authority teams, these collaborations included a wide range of industry and academic experts in building physics, heritage, and planning policy.

5th Studio’s refurbishment of Westlegate Tower in Norwich has been shortlisted for this years RIBA East Award. The winners will be announced at a ceremony at St John’s College, Cambridge on 14th April.

5th studio have been appointed by Peabody as architects for the transformation of thirteen towers at Thamesmead.

In parallel with the planned arrival of Crossrail, and the development of the new Housing Zone, this work forms a critical part of the Peabody Vision, re-casting Thamesmead as a new quarter for London.

The towers formed part of the original phase of the Thamesmead development in the early 1970s, and were built using a structural concrete panel system, prefabricated on site. The project will address both the character and the environmental performance of the towers.

The Norwich Society awarded our Westlegate project its Design Award for housing at its bi-annual awards recognizing the best contemporary architecture in the city.

Jonathan Hooton, chairman of The Norwich Society, said: We were delighted with the number and quality of nominations. Norwich is an absolutely wonderful city with many fine buildings and it’s important to us that new buildings reflect that.

5th Studio has been shortlisted to design a new cultural quarter at Queen Elizabeth Olympic Park in London, dubbed ‘Olympicopolis’. The practice is part of a team with Fielden Clegg Bradley Studios, DRDH, Coffey and David Kohn Architects, together with Expedition, Gardiner & Theobald and Atelier Ten. The project will establish new east London locations for The Victoria & Albert Museum, Sadler’s Wells, University of the Arts London (London College of Fashion) and a fourth institution yet to be confirmed.

More information on the project has appeared in The Guardian and from competition organiser, Malcolm Reading.

Cambridge

Darkroom
Gwydir Street
Cambridge CB1 2LJ
t +44 (0)1223 516009

Stay in touch

London

Unit 14
21 Wren Street
London WC1X 0HF
t +44 (0)20 7837 7221

mail@5thstudio.co.uk

Blogs